Mökkiläisten visiitti pääsarjaan uhkaa jäädä yhden kauden mittaiseksi

Kaudesta 2001-2002 lähtien 13 kautta putkeen Valioliigassa pelannut Fulham tippui keväällä 2014 Championshipiin päästäen kauden aikana peräti 85 maalia. Kyseessä oli sarjahistorian toiseksi suurin päästettyjen maalien lukumäärä sen jälkeen, kun Valioliigaa alettiin kaudella 95/96 pelata 20:lla joukkueella.

Kevään 2014 jälkeen vain yksi Valioliiga-joukkue on päästänyt kauden aikana yli 80 maalia: niin ikään Fulham, kaudella 18-19. Mökkiläisten visiitti pääsarjassa jäi tuolloin yhden kauden mittaiseksi ja sama uhkakuva leijuu vahvana länsilontoolaisten yllä myös tulevana kautena.

Fulhamin penkin päässä istuu lokakuussa 40-vuotta täyttävä Scott Parker, jolla kertyi pelaajana Valioliiga-kokemusta jopa seitsemän eri seuran riveistä yhteensä 15 kauden ajalta. Päävalmentajana Parker on kuitenkin vielä varsin kokematon kymmenen Valioliiga-ottelun ja kaikkiaan 62:n aikuisten ottelun kokemuksella.

Parkerin aikaa Fulhamin peräsimessä on leimannut varovainen pelitapa. Länsilontoolaiset pyrkivät korkeaan pallonhallintaan, jonka he myös Championshipissa onnistuivat saavuttamaan. Mökkiläisten pallonhallinta oli kuitenkin kovin usein vain tehotonta pallon siirtelyä vastustajan puolustusmuodostelman ulkopuolella. Kuvaavaa on, että peräti kolme Championshipin eniten syöttöjä per ottelu lähettänyttä pelaajaa olivat kaikki Fulhamin toppareita.

Sarjan suurimmasta syöttömäärästä ja korkeimmasta syöttöjen onnistumisprosentista huolimatta jopa 10 joukkuetta pääsi laukomaan boksin sisältä Fulhamia useammin. Mökkiläiset onnistui koko kauden aikana tekemään vain yhden vastahyökkäysmaalin ja tilanteita vastahyökkäyksistä se kirjautti koko sarjan vähiten.

Hector puolustuksen lukkona

Fulham päästi kauden aikana 48 maalia, mutta paransi puolustustyöskentelyään huomattavasti kauden edetessä. Suurin syy oli toppari Michael Hectorin hankinta tammikuun siirtoikkunassa. Hector on hyvä jalalla ja ilmassa, jonka lisäksi jamaikalaistoppari on Fulhamin puolustuslinjan ahkerin pallonriistäjä ja syötönkatkoja.

Hector ehti olla avauksessa 20:ssa sarjaottelussa ja näistä Fulham piti maalinsa puhtaana 10 kertaa ja päästi keskimäärin 0,85 maalia / ottelu.

Ilman Hectoria (26 ottelua) Fulham onnistui nollaamaan vastustajansa seitsemän kertaa ja päästi keskimäärin 1,19 maalia / ottelu.

Mitrovic hyökkäyksen yksinäinen tähti

Fulhamin hyökkäyspelaaminen on todella voimakkaasti serbikärki Aleksandar Mitrovicin varassa. 26:lla maalilla Championshipin maalipörssin voittanut Mitrovic laukoi kauden aikana 151 laukausta, joista 116 lähti boksin sisältä. Peliaika huomioituna Mitrovic oli koko sarjan ahkerin laukoja 16-alueen sisältä.

Myös Valioliigassa kaudella 18/19 Mitrovic pääsi laukomaan boksin sisältä useammin (96 kertaa) kuin yksikään toinen pelaaja (seuraavina Salah 95 ja Aguero 92). Mitrovicin maalinteko onkin painottunut laukausten volyymiin kliinisyyden sijasta.

Viime kaudella Mitrovicin laukauksista 17,2% meni maaliin ja kyseessä oli huonoin viimeistelyprosentti Championshipin maalikuninkaille ainakin seitsemän edellisen kauden ajalta. Toissakaudella Valioliigassa serbialainen viimeisteli 8,4%:n tehokkuudella, joka oli niin ikään huonoin onnistumisprosentti kaikista tällä tai edellisellä Valioliiga-kaudella vähintään 75 kertaa laukoneista pelaajista.

Ykköshyökkääjän takana operoivat Anthony Knockaert, Bobby Decordova-Reid ja Ivan Cavaleiro pelasivat keskinkertaiset kaudet ja kolmikon tekeminen tulee tuskin muuttumaan parempaan sarjaporrasta ylempänäkään.

Mitrovicin tutkapariksi muodostuikin vasen pakki Joe Bryan, joka syötti kauden aikana kuusi serbin maaleista. Kaksikko oli koko sarjan tehokkain parivaljakko yhdessä Nottinghamin Ameobi -> Grabban kanssa.

Siirtomarkkinoilta Fulham kaipaa kipeästi laatua oikean pakin paikalle samoin kuten hyökkäyspäähän Mitrovicin rinnalle tai taakse. Southampton-laina Harrison Reed vakuutti keskikentän pohjalla ja Parker vakinaistaisi mieluusti englantilaiskeskikentän paikan Fulhamin miehistössä.

Fulham oli vaikeuksissa jo Championshipin parhaiden joukkueiden kanssa

Sarjanousijat Leeds, WBA ja Fulham sekä nousufinaalissa Mökkiläisille hävinnyt Brentford olivat viime kauden Championshipin parhaita joukkueita niin sarjapisteiden kuin maaliodottamienkin perusteella. Fulham kohtasi edellä mainitut joukkueet kauden aikana seitsemän kertaa ja hävisi xG:n jokaisessa pelissä. Tämä ei lupaa hyvää Fulhamin Valioliiga-kautta ajatellen, sillä pääsarjassa vastustajien taso luonnollisesti on viikosta toiseen vielä huomattavasti korkeampi.

Vihjemyynti kaudelle 2020 – 2021 on nyt avattu. Tutustu vihjekpaketin sisältöön tästä