Kesän siirtoikkuna romutti Evertonin erinomaisen puolustuspelaamisen?

#Valioviikko nostaa esiin Valioliigan mielenkiintoisimmat pointit ja puheenaiheet aina kauden alkuun asti.

Tällä kertaa #Valioviikossa käsitellään mielenkiintoisia siirtoja vastikään tehnyttä Evertonia. Toffees paransi esityksiään kauden mittaan, mutta sesongille kaudelle on helppo povata ongelmia.

Everton on vuosikaudet kuulunut Big six -joukkueiden ykköshaastajiin. Viime kaudella Toffees sijoittui jälleen tuttuun tyyliin ylempään keskikastiin sijalle 8. Viimeisen 13 kauden aikana Everton on sijoittunut 11 kertaa sijoille 5-8.

Kauden edetessä Evertonin puolustuspeli parani huomattavasti, mutta se tapahtui osittain hyökkäyksen kustannuksella. Vertailtaessa syys- ja kevätkautta toisiinsa Evertonin maalimäärä putosi syksyn 1,55:stä / ottelu kevään 1,28:aan. Päästetyissä maaleissa pudotus oli dramaattisempi, peräti 1,50 -> 0,89.

Vuoden 2019 aikana ainoastaan Manchester City (7) ja Liverpool (14) ovat päästäneet vähemmän maaleja Valioliigassa kuin Everton (16) ja vain City (12) on pelannut Evertonia (10) enemmän nollapelejä. Evertonin päästämät alhaiset maalimäärät eivät ole sattumaa, sillä tämän vuoden aikana niin ikään vain Man City ja Liverpool ovat antaneet vastustajilleen Evertonia vähemmän huippupaikkoja ja päästäneet vähemmän xG:tä.

Vuosi sitten Barcelonasta Evertoniin siirtynyt vasen laitapakki Lucas Digne pelasi upean kauden. Kaikista sarjan puolustajista vain Shane Duffy teki enemmän maaleja kuin Digne. Syöttöjen osalta ranskalaispakki oli epäonnisempi, sillä Digne kerrytti lähes kahdeksan maalisyötön verran xA:ta, mutta vain puolet realisoitui maaleiksi. Digne järjesteli joukkuetovereilleen peräti 71 maalintekotilannetta, kun sarjan toiseksi suurin puolustajan lukema oli Liverpoolin Andrew Robertsonin 50.

Lukuisat nollapelit yhdistettynä Dignen erikoistilannevastuuseen sekä aktiivisuuteen hyökkäyspäässä ovat tehneet ranskalaisesta Fantasy Premier League -pelin neljänneksi ostetuimman puolustajan. Kesän siirtoikkuna on kuitenkin syönyt Dignen valueta fantasy -perspektiivistä katsottuna, sillä Evertonin puolustusvoima on kokenut massiivisen heikennyksen Gueyen ja Zouman lähdettyä.

Idrissa Gana Gueye siirtyi Evertoniin kesällä 2016. Tuon jälkeen senegalilainen on voittanut enemmän taklauksia ja tehnyt enemmän pallonriistoja kuin kukaan toinen pelaaja koko Valioliigassa. Viimeisen kolmen kauden aikana, kun Gueye on puuttunut Evertonin liigapelistä, on Toffees päästänyt keskimäärin 54% enemmän maaleja kuin niissä peleissä, joissa keskikentän taklauskone on pelannut.

Siirtoikkunan käynnistyessä Evertonin ensisijainen tarve oli hyökkäyspäässä, sillä Romelu Lukakun lähdettyä joukkueelta on puuttunut selkeä ykköskärki. Tilanne korjaantunee ensi kaudella, sillä Everton ja Juventus ovat päässeet sopimukseen Italian maajoukkueeseenkin nousseesta 19-vuotiaasta superlupauksesta Moise Keanista. Pelaajien siirtohinnat ovat nousseet viime vuosina räjähdysmäisesti ja siihen nähden Juventuksen hyväksymä bonuksineen 40 miljoonan euron tarjous Keanista tuntuu jopa edulliselta.

Keanin ensimmäinen maajoukkuemaali tuli viime maaliskuussa Suomea vastaan. Kean oli tuolloin 19 vuoden ja 23 päivän ikäinen ja hänestä tuli nuorin Italian miesten maajoukkueen kilpailullisessa ottelussa maalin tehnyt pelaaja. Kean pelasi viime kaudella Serie A:ssa 536 minuuttia ja teki kuusi maalia. Otoskoko on liian pieni kuranttiin analyysiin, mutta kyllä nuorukaisessa potentiaalia on. Kean teki Serie A:ssa maalin viime kaudella 89 minuutin välein. Valioliigassa viime kaudella vähintään kaksi maalia tehneistä pelaajista Aguero osui tiheimmin, 118 minuutin välein.

PSG:hen myyty Gueye jättää ammottavan aukon Evertonin keskikentälle. Aiemmin kesällä Manchester Citystä hankitusta Fabian Delphistä ei ole senegalilaisen korvaajaksi vaan Evertonin joutuu etsimään vaihtoehtoja muualta. Puolustava keskikenttä on nyt ykkösprioriteetti ja sen jälkeen olisi hyvä hankkia leveyttä toppariosastolle, sillä viime kaudella Goodisonilla ihastuttanut Kurt Zouma pelaa ensi kauden Chelseassa.

Ilman onnistuneita hankintoja Gueyen ja Zouman tilalle Evertonilla tulee olemaan vaikeuksia top 8-sijoituksen uusimisen kanssa.

VALIOVIHJEEN KAUSI 2019-2020 ON NYT MYYNNISSÄ!

TUTUSTU PALVELUUN TÄSTÄ >>

TILAA VIHJEPAKETTI TÄSTÄ >>