Valioviikko: Norwich hyökkää Pukin johdolla Valioliigaan, mutta riittääkö puolustus?

#Valioviikko nostaa esiin Valioliigan mielenkiintoisimmat pointit ja puheenaiheet aina kauden alkuun asti.

Norwich on suomalaisittain tulevan Valioliiga-kauden kiinnostavin joukkue. Jatkuuko Pukkipartyt sarjatasoa ylempänäkin?

Farke pysyy pelisuunnitelmassaan

Norwichin peräsimeen vuonna 2017 siirtynyt Daniel Farke luotsasi kanarialinnut Championshipin mestariksi hyökkäysvoittoisella ja yleisöystävällisellä pelityylillään. Joukkue mätti 46 otteluun hurjat 93 maalia, mikä oli kolmanneksi suurin lukema Championshipin historiassa. Farken taktiikkana oli usein, hieman yksinkertaistaen, haastaa vastustajat maalintekokilpailuun, jossa hänen joukkueensa oli vahvimmillaan. Kun kärkeen oli vieläpä heittää sarjan kuumin hyökkääjä Teemu Pukki, niin tulostaulullakin tapahtui tiuhaan.

Uskomme, että Farke ei tule juuri perääntymään pelisuunnitelmastaan sarjatasoa ylempänäkään, vaan lähtee jahtaamaan säilymistä omilla vahvuuksillaan, reipastempoisella syöttämiseen ja liikkeeseen pohjautuvalla pelillään.

Viime kauden tilastoissa Norwich loi kolmanneksi eniten maalipaikkoja ja oli toiseksi aktiivisin haastamaan ohituksilla vastustajan puolustusta. Joukkue laukoi sarjan toiseksi eniten 15,4 kertaa per ottelu, joista 8,7 vetoa boksista. Maalia kohti suuntautui 5,5 laukausta per matsi, mikä oli sarjan kärkilukema. Norwich oli näiden ohella myös sarjan eniten rikotuin joukkue.

Jatkuuko #Pukkipartyt Valioliigassakin?

Championshipin kausi 2018-2019 jäi suomalaisen jalkapalloilun historiakirjoihin suurin kirjaimin, kun Teemu Pukki pokkasi kauden päätteeksi Golden Bootin palkintokaappiinsa Championshipin parhaana hyökkääjänä. Numerot puhukoot puolestaan: 43 ottelua, 29 maalia, 9 maalisyöttöä. Maalisaldon mielettömyyttä korostaa vielä sekin, että niistä yksikään ei syntynyt rangaistuspotkusta. Norwich oli itseasiassa hyvin huono 11 metrisissään, sillä kauden seitsemästä pilkusta vain yksi meni sisään (neljä eri yrittäjää).

Pukki laukoi kauden aikana 144 kertaa, joista 108 kertaa boksista, mikä oli sarjan selkeä kärkilukema. Laukauksista 57 suuntautui maalia kohti.

Mitä Pukille voi sitten ennustaa debyyttikaudellaan Valioliigassa? Norwichin pelityyli ja Pukin kiistaton ykköshyökkääjän asema huomioiden 10 maalin kausi on täysin mahdollinen.

Takaisin Championshipiin?

Näillä näkymin Norwich lähtee tulevaan Valioliiga-kauteen hyvin pitkälti samalla koostumuksella, joka nähtiin viime kaudella sarjaporrasta alempana. Toistaiseksi kesän merkittävimmät hankinnat ovat Borussia Mönchengladbachista ilmaissiirrolla tullut Sveitsin maajoukkuemies Josip Drmic sekä Schalken pitkäaikainen ykkösmaalivahti Ralf Fährmann. Drmic tuo leveyttä hyökkäyspäähän, mutta ei lähtökohtaisesti uhkaa Teemu Pukin asemaa joukkueen ykköskärkenä.

Kanarialinnut on käyttänyt tähän mennessä kesän hankintoihin vasta noin neljä miljoonaa euroa, kun taas Championshipissa viime kaudella toiseksi sijoittunut Sheffield United on vahvistanut rivejään 24 miljoonalla ja karsintojen kautta sarjapaikan lunastanut Aston Villa peräti 128 miljoonalla. Norwich on tulevan Valioliiga-kauden ainoa seura, joka on voitolla viimeisen kolmen vuoden pelaajakaupoistaan. Kesästä 2016 lähtien Norwich on netonnut pelaajakaupoista 58 miljoonaa euroa, kun kaikki muut ovat pakkasella. Newcastle vähiten (16 milj. €) ja Manchester City eniten (444 milj. €).

Norwichilla on hyökkäysvoimansa ansiosta ihan realistiset mahdollisuudet taistella putoamista vastaan, mutta puolustus on armotta liian heppoinen Valioliiga-tasolle. Valiovihjeen arvioissa Norwich on tulivoimaltaan alemman keskikastin joukkue, mutta puolustukseltaan koko sarjan heikoin. Rankingissamme Norwich löytyy sijalta 19.

VALIOVIHJEEN KAUSI 2019-2020 ON NYT MYYNNISSÄ!

TUTUSTU PALVELUUN TÄSTÄ >>

TILAA VIHJEPAKETTI TÄSTÄ >>