West Bromwichin uusi identiteetti joutuu kovaan testiin

Kauden 17-18 Valioliigan jumbo West Bromwich Albion pelasi putoamisen jälkeen kaksi hyvää kautta Championshipissa ja nousee kaudelle 20-21 takaisin pääsarjaan.

Kolmella edellisellä Valioliiga-kaudellaan WBA kirjautti koko sarjan pienimmät pallonhallintaprosentit ja alhaisimmat syöttömäärät, mutta viime kauden nousu Championshipista saavutettiin uudenlaisella identiteetillä. Albion avasi peliä alhaalta lyhyin syötöin ja pääsi maalintekopaikoille ylivoimaisen Leedsin jälkeen sarjan toiseksi useimmiten. Nähtäväksi jää kuinka uuden pelitavan toteuttaminen toimii kivikovassa Valioliigassa.

WBA:n manageriksi palkattiin viime kesänä Slaven Bilic, jolla on Valioliiga-kokemusta West Hamin peräsimessä kahden kauden ajalta. Bilicin alaisuudessa Hammers sijoittui seitsemänneksi ja yhdenneksitoista, ja kroaatin pistekeskiarvo (1,33) on parempi kuin kellään muulla West Hamin managerilla koko Valioliigan ajalta.

West Ham vuosien tavoin Bilic on myös West Bromwichissa vaihdellut 4-2-3-1 ja 4-3-3 ryhmitysten välillä. WBA ei yltänyt viime kaudella aivan kanssanousijoidensa, Leedsin ja Fulhamin, pallonhallintalukemiin tai prässitasoon, mutta kategorisoitui silti aggressiivisesti pallonriistoja hakevaksi pallonhallintajoukkueeksi.

55,5 prosentin hallinta on täsmälleen sama mihin Norwich pystyi toissakaudella. WBA teki keskimäärin 6,6 ”puolustustekoa” (pallonriisto, syötönkatko, rike) vastustajan pallonhallintaminuuttia kohden. Valioliigassa korkeampaan lukemaan ylsivät viime kaudella vain Leicester (6,9) ja Southampton (6,9), Liverpoolin (6,5) jäätyä niukasti taakse.

West Bromwich onnistui tekemään kauden aikana 77 maalia, eli saman verran kuin mestari Leeds. Albionin maalit jakautuivat todella tasaisesti, sillä yksikään joukkueen pelaajista ei mahtunut maalintekijäpörssissä top30-sijoille. Ykköskärki onkin yksi WBA:n kesän tärkeimpiä hankintoja. Huhuissa on pyörinyt useita nimiä viimeisimpänä Southampton-kärki Michael Obafemi ja aiemmin muutama vuosi sitten Veikkausliigassa tuhoja tehnyt Alfredo Morelos.

Vielä uuden ykköskärjenkin hankkimista tärkeämpää oli lainapelaaja Matheus Pereiran kiinnittäminen pysyvästi Albionin riveihin. Se toteutui elokuun puolivälissä, kun brasilialainen kirjoitti WBA:n kanssa neljän vuoden sopimuksen. Pereira teki viime kaudella kahdeksan maalia ja syötti 16, joka on Championshipin suurin lukema sitten Matt Ritchien kauden 14-15 17 syötön. Pereira kirjautti koko sarjan tilastokärkilukemat luoduissa maalipaikoissa (116) ja luoduissa huippupaikoissa (20) sekä laukoi itse sarjan yhdeksänneksi eniten laukauksia (111).

WBA päästi omaan päähän 45 maalia ja näistä peräti 36% (16 kpl) tuli kulmapotkuista ja sivuvapareista. Kauden aikana tällä saralla nähtiin kuitenkin suurta kehitystä, kun joulun tietämillä WBA siirtyi puolustuspään erikoistilanteissa aluevartioinnista miesvartiointiin. Ennen muutosta WBA päästi erikoistilanteista 13 maalia ja muutoksen jälkeen vain kolme maalia. Myös muilta osin Albionin puolustuspelaaminen kehittyi kauden edetessä ja 14:stä nollapelistä yhdeksän tuli kauden viimeisellä kolmanneksella.

Hyökkääjän lisäksi WBA tarvitsisi kesän aikana ainakin laadukkaan vasemman laitapuolustajan ja keskikentän pohjan. Tulevien hankintojen laadusta riippuen West Bromwich lähtee kauteen joko suurimpana tai toiseksi suurimpana putoajakandidaattina.

Mökkiläisten visiitti pääsarjaan uhkaa jäädä yhden kauden mittaiseksi

Kaudesta 2001-2002 lähtien 13 kautta putkeen Valioliigassa pelannut Fulham tippui keväällä 2014 Championshipiin päästäen kauden aikana peräti 85 maalia. Kyseessä oli sarjahistorian toiseksi suurin päästettyjen maalien lukumäärä sen jälkeen, kun Valioliigaa alettiin kaudella 95/96 pelata 20:lla joukkueella.

Kevään 2014 jälkeen vain yksi Valioliiga-joukkue on päästänyt kauden aikana yli 80 maalia: niin ikään Fulham, kaudella 18-19. Mökkiläisten visiitti pääsarjassa jäi tuolloin yhden kauden mittaiseksi ja sama uhkakuva leijuu vahvana länsilontoolaisten yllä myös tulevana kautena.

Fulhamin penkin päässä istuu lokakuussa 40-vuotta täyttävä Scott Parker, jolla kertyi pelaajana Valioliiga-kokemusta jopa seitsemän eri seuran riveistä yhteensä 15 kauden ajalta. Päävalmentajana Parker on kuitenkin vielä varsin kokematon kymmenen Valioliiga-ottelun ja kaikkiaan 62:n aikuisten ottelun kokemuksella.

Parkerin aikaa Fulhamin peräsimessä on leimannut varovainen pelitapa. Länsilontoolaiset pyrkivät korkeaan pallonhallintaan, jonka he myös Championshipissa onnistuivat saavuttamaan. Mökkiläisten pallonhallinta oli kuitenkin kovin usein vain tehotonta pallon siirtelyä vastustajan puolustusmuodostelman ulkopuolella. Kuvaavaa on, että peräti kolme Championshipin eniten syöttöjä per ottelu lähettänyttä pelaajaa olivat kaikki Fulhamin toppareita.

Sarjan suurimmasta syöttömäärästä ja korkeimmasta syöttöjen onnistumisprosentista huolimatta jopa 10 joukkuetta pääsi laukomaan boksin sisältä Fulhamia useammin. Mökkiläiset onnistui koko kauden aikana tekemään vain yhden vastahyökkäysmaalin ja tilanteita vastahyökkäyksistä se kirjautti koko sarjan vähiten.

Hector puolustuksen lukkona

Fulham päästi kauden aikana 48 maalia, mutta paransi puolustustyöskentelyään huomattavasti kauden edetessä. Suurin syy oli toppari Michael Hectorin hankinta tammikuun siirtoikkunassa. Hector on hyvä jalalla ja ilmassa, jonka lisäksi jamaikalaistoppari on Fulhamin puolustuslinjan ahkerin pallonriistäjä ja syötönkatkoja.

Hector ehti olla avauksessa 20:ssa sarjaottelussa ja näistä Fulham piti maalinsa puhtaana 10 kertaa ja päästi keskimäärin 0,85 maalia / ottelu.

Ilman Hectoria (26 ottelua) Fulham onnistui nollaamaan vastustajansa seitsemän kertaa ja päästi keskimäärin 1,19 maalia / ottelu.

Mitrovic hyökkäyksen yksinäinen tähti

Fulhamin hyökkäyspelaaminen on todella voimakkaasti serbikärki Aleksandar Mitrovicin varassa. 26:lla maalilla Championshipin maalipörssin voittanut Mitrovic laukoi kauden aikana 151 laukausta, joista 116 lähti boksin sisältä. Peliaika huomioituna Mitrovic oli koko sarjan ahkerin laukoja 16-alueen sisältä.

Myös Valioliigassa kaudella 18/19 Mitrovic pääsi laukomaan boksin sisältä useammin (96 kertaa) kuin yksikään toinen pelaaja (seuraavina Salah 95 ja Aguero 92). Mitrovicin maalinteko onkin painottunut laukausten volyymiin kliinisyyden sijasta.

Viime kaudella Mitrovicin laukauksista 17,2% meni maaliin ja kyseessä oli huonoin viimeistelyprosentti Championshipin maalikuninkaille ainakin seitsemän edellisen kauden ajalta. Toissakaudella Valioliigassa serbialainen viimeisteli 8,4%:n tehokkuudella, joka oli niin ikään huonoin onnistumisprosentti kaikista tällä tai edellisellä Valioliiga-kaudella vähintään 75 kertaa laukoneista pelaajista.

Ykköshyökkääjän takana operoivat Anthony Knockaert, Bobby Decordova-Reid ja Ivan Cavaleiro pelasivat keskinkertaiset kaudet ja kolmikon tekeminen tulee tuskin muuttumaan parempaan sarjaporrasta ylempänäkään.

Mitrovicin tutkapariksi muodostuikin vasen pakki Joe Bryan, joka syötti kauden aikana kuusi serbin maaleista. Kaksikko oli koko sarjan tehokkain parivaljakko yhdessä Nottinghamin Ameobi -> Grabban kanssa.

Siirtomarkkinoilta Fulham kaipaa kipeästi laatua oikean pakin paikalle samoin kuten hyökkäyspäähän Mitrovicin rinnalle tai taakse. Southampton-laina Harrison Reed vakuutti keskikentän pohjalla ja Parker vakinaistaisi mieluusti englantilaiskeskikentän paikan Fulhamin miehistössä.

Fulham oli vaikeuksissa jo Championshipin parhaiden joukkueiden kanssa

Sarjanousijat Leeds, WBA ja Fulham sekä nousufinaalissa Mökkiläisille hävinnyt Brentford olivat viime kauden Championshipin parhaita joukkueita niin sarjapisteiden kuin maaliodottamienkin perusteella. Fulham kohtasi edellä mainitut joukkueet kauden aikana seitsemän kertaa ja hävisi xG:n jokaisessa pelissä. Tämä ei lupaa hyvää Fulhamin Valioliiga-kautta ajatellen, sillä pääsarjassa vastustajien taso luonnollisesti on viikosta toiseen vielä huomattavasti korkeampi.

Vihjemyynti kaudelle 2020 – 2021 on nyt avattu. Tutustu vihjekpaketin sisältöön tästä

Purevatko Bielsan jipot myös Valioliigaviheriöillä? – Leeds palaa pääsarjaan 16 vuoden korpivaelluksen jälkeen

Marcelo Bielsan johtama The Whites voitti Championshipin kymmenen pisteen erolla sarjakakkoseen West Bromwich Albioniin.

Leeds oli lähes kaikilla tilastoilla mitattuna sarjan paras joukkue.

Infogolin tilastojen mukaan Leeds tuotti viime kaudella maaliodotusta 87 rysän verran, mikä oli ylivoimaisesti korkein lukema Championshipissä viime vuosien aikana. Leedsin päästämä maaliodotus jäi lukemiin 38,3 joka oli puolestaan (Brentfordin ohella) alhaisin lukema toiseksi ylimmällä sarjatasolla Infogolin mittaushistoriassa.

Leedsin xG-erotus +48,7 oli viime vuosien nousijajoukkueisiin verrattuna omaa luokkaansa. Esimerkiksi toissa kauden mestarijoukkue Norwichilla se oli +28,8 ja erinomaisia otteita Valioliigassa esittäneellä Wolvesilla mestaruuskaudellaan +35,1.

Bielsa-show

Lempinimeä ”El Loco” (hullu) kantavan Bielsan saavuttua Leedsin peräsimeen kesällä 2018 seura otti nopeasti suuren harppauksen keskikastin nipusta sarjan kärkipään joukkueeksi.

Muun muassa Pep Guardiola on nimennyt Marcelo Bielsan yhdeksi eniten omaan valmennusfilosofiaansa vaikuttaneista henkilöistä. Bielsan Leedsissä onkin paljon samoja piirteitä kuin Guardiolan Taivaansinisissä.

Manchester Cityn tavoin myös viime kauden Leeds dominoi niin pallonhallinta- kuin xG-tilastojakin ja nähtiin kentällä usein valtavirrasta poikkeavissa ryhmityksissä. Esimerkiksi kohdatessaan kahdella kärjellä pelaavia joukkueita Bielsa ryhmitti usein miehistönsä 3-3-1-3 muotoon.

Leedsin keskimääräinen pallonhallinta oli viime kaudella 63,3 % eikä Internetin syövereistä löydy aiemmilta kausilta tätä isompaa lukemaa yhdellekään Championship-joukkueelle.

Championshipin kovakuntoisimmaksi joukkueeksi kehuttu The Whites prässäsi aggressiivisesti läpi kauden tavalla, johon Guardiolan joukkue ei ole enää pariin kauteen pystynyt.

Leeds salli vastustajilleen keskimäärin vain 6,43 syöttöä jokaista puolustustilannetta kohden. Vertailuna mainittakoon, ettei Euroopan top5-sarjoista yksikään joukkue pystynyt parempaan lukemaan ja Valioliigan aktiivisimmat prässääjät jäivät kauas taakse.

Lähteekö puolustuksen kivijalka?

Leeds päästi kauden aikana vain 35 maalia ja oli piikkipaikalla lähes kaikissa muissakin puolustustilastoissa.

Leeds pelasi kauden aikana kaikkiaan 22 nollapeliä, joka oli Slavia Prahan jälkeen viime kauden isoin lukema kaikki Euroopan pääsarjat ja kakkossarjatasot huomioiden.

Puolustuksen johtohahmo oli sensaatiomaisen kauden pelannut Brighton-laina Ben White.

22-vuotias nuorukainen pelasi täydet minuutit kauden jokaisessa sarjaottelussa. Hän merkkautti Leeds-pelaajista eniten pallonriistoja, syötönkatkoja, blokattuja laukauksia, onnistuneita syöttöjä ja toiseksi eniten voitettuja pääpalloja.

White arvostettiin laajalti viime kauden Championshipin parhaaksi puolustajaksi. Leedsin kannalta on harmillista, ettei Ben Whitea mitä todennäköisimmin nähdä Leedsin paidassa enää ensi kaudella, vaikka Whiten kiinnittäminen olikin yksi Leedsin pääprioriteeteistä tämän kesän siirtoikkunassa. Brighton on kuitenkin hylännyt jo kolme Leedsin tarjousta, ja sarjanousijan katse on alkanut kääntyä muihin vaihtoehtoihin.

Saksalainen Robin Koch on liitetty viime päivinä Leedsiin, mutta myös ainakin Tottenham on kiinnostunut vahvan kauden Freiburgissa pelanneesta Kochista.

Hyökkäyksessä kysymysmerkkejä

Hyökkäyspäässä joukkueen paras maalintekijä oli Patrick Bamford 16 osumallaan, mutta 26-vuotiaalle englantilaiskärjelle tarjoiltiin mahdollisuuksia huomattavasti koreampiinkin lukemiin.

Bamfordille merkattiin kauden aikana peräti 44 huippupaikkaa, mutta näistä maalin perukoille päätyi vain 10. Missattuja huippupaikkoja kertyi peräti 34 kappaletta. Valioliiga-kollegoista eniten huippupaikkoja viime kaudella tuhrivat Gabriel Jesus (24 kpl) ja Tammy Abraham (23 kpl).

Hyökkäyspään puolella suurin kysymysmerkki on Pablo Hernandezin kohdalla. Hernandez nousi todelliseen kukoistukseen Bielsan alaisuudessa ja on ollut The Whitesin hyökkäyspään kapellimestari viimeiset kaksi kautta.

Hernandezilla on nimi sopimuspaperissa vuoteen 2022 saakka, mutta miten ensi keväänä jo 36-vuotta täyttävä espanjalaistaituri pärjää Valioliigan vauhdissa?

Vahvan pallonhallinnan avulla sarjanousun Championshipista saavuttaneet joukkueet ovat usein olleet suurissa vaikeuksissa Valioliigassa, kun tuttua pelitapaa ei ole enää voinut noudattaa.

Myös Leeds joutuu ensi kaudella aivan uudenlaisen haasteen eteen, mutta Bielsalla lienee taas pari uutta jippoa hihassaan. Viime kaudella Leeds teki ylivertaisesta pallonhallinnastaan huolimatta myös eniten vastahyökkäysmaaleja koko sarjassa ja näitä paikkoja tulee aukeamaan tulevalla liigasesongilla huomattavasti enemmän.

Leedsin seurahistoriasta paljastuu myös yksi todellinen tilastokummajainen.

Joukkue ei ole vielä ikinä hävinnyt kauden avauspeliään Valioliigassa (5 voittoa, 7 tasapeliä). Millään muulla seuralla ei ole näin paljoa otteluita (12) ilman tappioita avauskierroksella.

Tulevalla kaudella avauskierrokselle osui reissupeli Anfieldille Liverpoolin vieraaksi, joten tappiottoman putken jatkaminen olisi Bielsan miehistöltä sensaatiomainen suoritus heti uuden sesongin alkuun.

Lähteet: Fantasyfootballscout, StatsBomb, LUFCDATA, Infogol, Whoscored, Fctables

Vihjemyynti kaudelle 2020 – 2021 on nyt avattu. Tutustu vihjekpaketin sisältöön tästä

Vihjemyynti Valioliiga-kaudelle 2020 – 2021 on avattu

TIETOA PALVELUSTA
Valiovihje on vuonna 2016 perustettu vihjepalvelu, joka tuottaa positiivisen odotusarvon pelisuosituksia Englannin Valioliigaan. Palvelun takaa löytyy noin kymmenen vuoden ajan Valioliigaa voitollisesti analysoinut Jani Heikkinen.

Palvelun ensimmäiset maksulliset vihjeet lähtivät asiakkaille tammikuussa 2016 ja nyt kauden 2020 – 2021 kynnyksellä vihjeiden lukumäärä on noussut lukemiin 1805 palautusprosentin ollessa 104,7%. Kaikki pelisuositukset on vihjattu Pinnaclelle (1730 vetoa) tai Sbobetille (75 vetoa). Jo pidemmän aikaa vihjeet ovat suuntauneet ainostaan Pinnaclelle, sillä ETA-lisenssinsä myötä kotiutukset Pinnaclelta muuttuivat suomalaisille verovapaiksi.

Maksullisten vihjeiden seuranta, 1/2016 ->
kohteita: 1805 kpl
vihjattu: 9004 yksikköä
lunastettu: 9427,52 yksikköä
tulos: +423,52 yksikköä
palautus: 104,70 %

Kuva

Kaudesta 2020 – 2021 alkaen alle 1,07 odotusarvon sidet (aiemmilla kausilla 1-6 yksikköiset sidet) tulevat jäämään pois vihjeistä, sillä ne ovat osoittautuneet tappiollisiksi. Vastaavasti totaleissa vihjeeksi nostetaan jatkossa kaikki yli 1,015 odotusarvon omaavat kohteet (aiemmin raja ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta 1,025).

Kuva

Tässä kuvaaja palvelun kaikista maksullisista vihjeistä ilman 1-6 yksikköisiä sidejä:
Kuva

ODOTUS
Kaudella 2020 – 2021 vihjemäärä tulee olemaan arviolta noin 270 kappaletta painottuen total-vihjeisiin (maalimäärävetoihin). Side-vihjeissä (asian handicap) panosskaala tulee pääasiassa olemaan 7-10 yksikköä. Total-vihjeissä panosskaala on aiempien kausien tapaan 1 – 10 yksikköä. Yksikköpanoksen euromäärä määräytyy asiakkaan henkilökohtaisen pelikassan koon mukaan. Oli pelikassan koko mikä hyvänsä, niin maksimipanos (10 yksikköä) ei saisi missään tilanteessa ylittää kolmea prosenttia pelikassan suuruudesta. Valiovihjeen pelisuositusten panos määräytyy osumistodennäköisyyden ja tarjolla olevan kertoimen perusteella. Panosten keskiarvo tulee olemaan arviolta noin 6 yksikköä.

Kauden 2020 – 2021 aikana pelattavaa löytynee noin 1600 yksikön edestä. Tähän kun lisätään oletettu 5%:n tuotto, saadaan ennakoiduksi kausituotoksi 80 yksikköä. 20 euron yksikköpanoksella Valioliiga-kauden odotusarvoinen tuotto olisi siis 1 600€ ja 500 euron yksikköpanoksella 40 000€.

PALVELUN HINTA
• Yksi ottelukierros (10 matsia) = 39€
• 1kk (4 ottelukierrosta, eli 40 matsia) = 119€
• Syyskausi (21 ottelukierrosta, eli 210 matsia) = 549€
• Koko kausi (38 ottelukierrosta, eli 380 matsia) = 899€
Hinnat sisältävät alvin 24%.

Vihjeiden tilausta ei suositella alle 8000 euron pelikassalla.

VIHJEIDEN TOIMITUS
Kansa on puhunut ja jatkossa vihjeet lähetetään aina pelipäivänä. Twitter-kyselyn lisäksi myös sähköpostiin tulleista vastauksista suurin osa oli 3. vaihtoehdon kannalla.

Kuva

Vihjeet lähetetään jatkossa siis jokaisena pelipäivänä. Arki-iltapelien vihjeiden lähetys tapahtuu klo 15 – 20 välisenä aikana ja viikonloppuna klo 10 – 12 välisenä aikana.

HUOM! Valiovihje pidättää itselleen oikeuden poiketa tästä aikataulutuksesta maksimissaan kaksi kertaa kauden aikana, jolloin koko kierroksen vihjeet lähetetään yhdessä erässä.

Vihjeiden tarkka lähetysaika ilmoitetaan aina viikkokohtaisesti yhdessä aikatauluviestissä, joka toimitetaan vähintään 12 tuntia ennen ensimmäisen vihjeviestin lähetystä. Näin ollen vihjeiden lähetysajat ovat tiedossa hyvissä ajoin, eikä vihjeiden saapumista tarvitse päivystää.

Vihjeet lähetetään sähköpostilla PDF-tiedostona.
Vihje tulee sähköpostiin seuraavassa muodossa:
Kuva

Vihjepaketti sisältää Pinnaclen vihjeiden lisäksi kaikkien otteluiden 1X2-arviot sekä Asian handicap ja total päälinjojen prosenttiarviot. Asiakkaat voivat hyödyntää näitä arvioita esimerkiksi Vakioveikkauksessa tai muilla vedonvälittäjillä. Joka kierroksella tulee myös kirjallinen otteluennakko yhteen matsiin.

Ilmoitus kokoonpanomuutoksesta Valiovihjeen miehistössä:
Jesse Heikkinen jää pois vihjepalvelun toiminnasta ja Jani Heikkinen vastaa jatkossa yksin palvelun pyörittämisestä.

Tervetuloa Valiovihjeen matkaan ja voitollisen vedonlyönnin pariin! Tilaa vihjeet >

Kuva

Yhteenvetoa Valioliiga-kaudesta 2019 – 2020

Monella tapaa ikimuistoinen ja historian kirjoihin jäävä Valioliiga-kausi tuli päätökseen viime sunnuntaina. Liverpool voitti ensimmäisen sarjamestaruutensa 30 vuoteen häviämättä kauden aikana yhtään peliä Anfieldilla. Vuosien kuluttua tämä kausi tultaneen kuitenkin muistamaan Liverpoolin ylivoiman sijaan koronakautena, kun pandemia laittoi pelit jäihin kesken kauden peräti sadan päivän ajaksi. Muistoihin jää varmasti myös positiivisin odotuksin Valioliigaan lanseeratun VAR-teknologian lähes täydellinen epäonnistuminen. Vuodelle 2020 tyypillisiä piirteitä nähtiin myös putoamistaistelussa, kun maaliviivateknologian toimimattomuus näytteli luvattoman suurta osaa Aston Villan säilymisessä ja Bournemouthin relegaatiossa. Bournemouth harkitsee vielä oikeustoimia saadakseen hyvitystä kyseisestä episodista. 

 

Liverpool laittoi ennätyksiä uusiksi

Jalkapallomaailman maineikkaimpiin seurajoukkueisiin lukeutuvan Liverpoolin pitkä korpivaellus Valioliigassa tuli vihdoin päätökseen, kun seura pääsi juhlimaan ensimmäistä sarjamestaruuttaan sitten kevään 1990. Matkalla mestaruuteen rikkoutui ennätys jos toinenkin, tässä niistä muutama:

  • 21 ottelukierroksen jälkeen Liverpoolilla oli kasassa 61 sarjapistettä, joka oli enemmän kuin millään muulla joukkueella koskaan 21 kierroksen jälkeen Euroopan top5-sarjoissa.

 

  • Heinäkuun alun 2-0 voitto Aston Villasta oli Liverpoolin 24. peräkkäinen kotivoitto Valioliigassa. Aiempi ennätys (20 voittoa) oli Man Cityn nimissä vuosilta 2011-2012.

 

 

  • Liverpool varmisti mestaruuden seitsemän kierrosta ennen kauden päättymistä, joka oli niin ikään uusi sarjaennätys. Aiemmin ennätystä pitivät hallussaan Manchesterin jättiläiset, jotka olivat kumpikin voittaneet mestaruudet viisi kierrosta ennen kauden päätöstä.

 

Oliko Manchester City kuitenkin parempi?

Tämä kuulostaa varmasti kovin typerältä väitteeltä monen jalkapallofanin korviin ottaen huomioon, että eroa Liverpoolin ja Manchester Cityn välille jäi 18 pistettä, vaikka Liverpool otti jalkaa kaasulta jo hyvissä ajoin mestaruuden varmistuttua. Mutta, useilla kehittyneillä tilastoilla mitattuna Manchester City oli ylivoimaisesti tämän kauden paras joukkue. Taivaansiniset tuotti maaliodotusta yli sadan maalin edestä Liverpoolin jäätyä noin 80:aan. City pääsi kauden aikana 140 kertaa vaaralliseen maalintekotilanteeseen ja antoi puolestaan vastustajilleen 62 huippupaikkaa. Cityn huippupaikkojen erotus oli siis 78, kun se Liverpoolilla oli 40. Sattumalla on todella iso merkitys yksittäisessä jalkapallo-ottelussa, eikä merkitys katoa läheskään kokonaan edes kokonaisen kauden mittaisessa otoskoossa. Eri medioissa on pohdittu mahdollisen uuden dynastian syntymistä ja sitä kuinka Liverpoolin etumatka tulisi kuroa kiinni. Todellisuudessa Manchester City on kuitenkin selkeä ennakkosuosikki myös tulevalle Valioliiga-kaudelle.

Frank Lampardin Chelsea ylitti odotukset

Chelsean lähtökohdat kauteen 2019 – 2020 olivat vähintäänkin hankalat. Seuran ylivoimainen ykköstähti Eden Hazard kaupattiin kesällä Real Madridiin ja siirtopanna esti korvaajan hankkimisen pelaajamarkkinoilta. Niin ikään joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin lukeutuvan N’Golo Kanten pre-season meni toukokuussa sattunutta polvivammaa parannellessa ja heti kauden alussa ranskalainen loukkasi nilkkansa. Kante pystyi pelaamaan kauden aikana vain 22 ottelussa. Lisää epävarmuuksia Chelsean kauden ylle toi myös seuralegenda Frank Lampardin palkkaaminen manageriksi kokeneen Maurizio Sarrin tilalle, vaikka Lampardilla oli alla managerin uraa vain yksi keskinkertainen kausi Championshipissa.

 

Chelsean nuorten pelaajien (ja nuoren managerin) esiinmarssi oli kuitenkin puolueettomastakin näkövinkkelistä tarkasteltuna upeaa seurattavaa. Hieman paremmalla viimeistelyllä ja kenellä tahansa toisella maalivahdilla Chelsea olisi lähennellyt 80 sarjapisteen rajapyykkiä.

 

Maailman suurimmalla maalivahtien siirtokorvauksella Chelseaan kaksi vuotta sitten siirtynyt Kepa Arrizabalaga torjui tällä kaudella huonommalla torjuntaprosentilla (54,5%) kuin yksikään vähintään 10 ottelua kauden aikana pelannut maalivahti koko Valioliigan historiassa.

 

Kuuden mailin päässä Stamford Bridgeltä majaansa pitävän Arsenalin tilanne on maalivahtien osalta päinvastainen. Ilmiömäisiä otteita läpi Arsenal-uransa esittäneen Bernd Lenon loukkaantuminen ei heikentänyt Tykkimiesten maalivahtipelaamista, sillä Emiliano Martínez täytti hienosti saksalaisen saappaat. Tällä kaudella vain Norwich ja Newcastle antoivat vastustajilleen enemmän laukauksia maalia kohti kuin Arsenal, mutta silti vain seitsemän joukkuetta sarjassa päästi Tykkimiehiä vähemmän maaleja.

 

Arsenalin ongelmat löytyvät muualta kuin tolppien välistä, sillä sen lisäksi, että omaan päähän laukauksia sateli kovaan tahtiin, Tykkimiehet pääsi itse laukomaan sarjan kuudenneksi vähiten laukauksia. Arsenalin laukausten erotus oli tällä kaudella -147. Se on ylivoimaisesti Tykkimiesten huonoin lukema koko 2000-luvun aikana. Toiseksi huonoin lukema on viime kauden -36 ja kolmanneksi huonoin kauden 13/14 +71.

 

Norwichin visiitti kirkkaimmissa valoissa jäi ranskalaiseksi

Upean Championship-kauden jatkeeksi Teemu Pukki tuli ryminällä Valioliigaan tehden kolmeen ensimmäiseen peliin viisi maalia. Kukaan pelaaja Valioliigan historiassa ei ole tehnyt kolmeen avausotteluunsa enempää maaleja (samaan lukemaan on yltänyt vain Pavel Pogrebnyak). Kuten tiedämme, Pukin vire kuitenkin hyytyi dramaattisesti kauden edetessä. Kevätkaudella suomalaishyökkääjä teki vain kaksi maalia ja viimeiseen kymmeneen sarjapeliin koko Norwichin joukkue onnistui maalinteossa vain yhden kerran. Pukin lisäksi ainoastaan Todd Cantwell teki kauden aikana useamman kuin yhden maalin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta Valioliigan historiassa, kun koko joukkueesta vain kaksi pelaajaa onnistui tekemään kauden aikana yli yhden maalin. FA-Cup mukaan lukien Norwich hävisi kauden 11 viimeistä ottelua, joka on pisin tappioputki seuran 118-vuotisessa historiassa.

 

Video Assistant Referee, videotuomari, VAR

VAR otettiin täksi kaudeksi käyttöön Valioliigassa, ja eihän se ihan nappiin mennyt. VAR on kuitenkin tullut jäädäkseen ja yhden kauden käyttökokemuksen sekä muutaman sääntömuutoksen myötä ensi kaudella parranpärinää VAR-päätöksistä kuullaan todennäköisesti jo paljon vähemmän. Tällä kaudella VAR muutti tuomarin vihellyksiä / viheltämättä jättämisiä yhteensä 109 kertaa. Maalien valossa suurin nettohyötyjä VAR-tuomioista oli Brighton, jonka vastustajilta mitätöitiin peräti seitsemän maalia VAR-tarkistuksen jälkeen. Kokonaisuudessaan VAR-tarkistukset johtivat 27 maaliin ja hylkäsivät 56 maalia, joten ilman videotuomaria tällä Valioliiga-kaudella olisi nähty 29 maalia enemmän. Maalien lisäksi videotuomaria käytetään apuna päätöksissä rangaistuspotkujen ja ulosajojen suhteen. Alla ESPN:n Dale Johnsonin keräämä lista kaikkien VAR-tuomioiden nettohyötyjistä ja -kärsijöistä.

 

Kyseenalaisia VAR-tuomioita kritisoitiin lähes viikoittain, mutta kauden selkeästi räikein virhe menee jo pitkään käytössä olleen maaliviivateknologian piikkiin. Koronatauon jälkeinen ottelu Aston Villan ja Sheffield Unitedin välillä päättyi 0-0, vaikka Sheffield United teki täysin selvän ja sääntöjen mukaisen maalin. Maali jäi kuitenkin havaitsematta sekä tuomarilta, että maaliviivateknologialta. Maaliviivateknologia on ollut maailmanlaajuisesti käytössä jo yli 9000 jalkapallo-ottelussa ja tuo Sheffield Unitedin tekemä maali on tietojen mukaan ainoa, joka on mennyt ”hawk-eyelta” ohi. Virheen merkitys nousi uudelleen esiin kauden päätöskierroksen jälkeen, kun virheestä hyötynyt Aston Villa säilytti paikkansa Valioliigassa vain yhden pisteen turvin. Championshipiin putoavan Bournemouthin on kerrottu harkitsevan oikeustoimia maaliviivateknologiasta vastaavaa yhtiötä kohtaan.

 

 

Tyhjien katsomoiden aiheuttama vaikutus kotietuun

Euroopan top5-sarjoissa on tätä kirjoittaessa pelattu koronaviruksen vuoksi 398 ottelua ilman yleisöä ja näiden 1X2-jakauma sekä maalimäärät ovat hyvin lähellä lukemia, joita saatiin myös ”normaali olosuhteissa” yleisön edessä.

Valioliigassa pelattiin tällä kaudella 288 ottelua yleisön ollessa paikalla ja 92 ottelua tyhjille katsomoille. Yleisön edessä toteutunut 1X2-jakauma oli 44,8% – 25,0% – 30,2% ja keskimääräinen maalimäärä 2,72. Ilman yleisöä 1X2-jakauma oli 46,7% – 21,7% – 31,5% keskimääräisen maalimäärän ollessa niin ikään 2,72. Tästä ei kuitenkaan kannata vetää vielä johtopäätöstä, etteikö yleisöllä olisi merkitystä kotietuun, sillä otanta on vielä kovin pieni. Lyhyellä otoskoolla toteutuneita tuloksia parempaa osviittaa saadaan vedonlyöntimarkkinan päätöskertoimista ja Valioliigan osalta ne sanovat seuraavaa: päätöskertoimista johdettu 1X2-jakauma oli yleisön kanssa 44,6% – 26,3% – 29,2% ja ilman yleisöä 41,0% – 24,2% – 34,8%.

 

Myös ensi kaudella ainakin syksy pelataan joko ilman yleisöä tai hyvin pienillä yleisömäärillä, joten tutkimuksia tyhjien katsomoiden vaikutuksesta Euroopan huippusarjoissa päästään jatkamaan silloin.

 

 

Kesän siirtoikkuna romutti Evertonin erinomaisen puolustuspelaamisen?

#Valioviikko nostaa esiin Valioliigan mielenkiintoisimmat pointit ja puheenaiheet aina kauden alkuun asti.

Tällä kertaa #Valioviikossa käsitellään mielenkiintoisia siirtoja vastikään tehnyttä Evertonia. Toffees paransi esityksiään kauden mittaan, mutta sesongille kaudelle on helppo povata ongelmia.

Everton on vuosikaudet kuulunut Big six -joukkueiden ykköshaastajiin. Viime kaudella Toffees sijoittui jälleen tuttuun tyyliin ylempään keskikastiin sijalle 8. Viimeisen 13 kauden aikana Everton on sijoittunut 11 kertaa sijoille 5-8.

Kauden edetessä Evertonin puolustuspeli parani huomattavasti, mutta se tapahtui osittain hyökkäyksen kustannuksella. Vertailtaessa syys- ja kevätkautta toisiinsa Evertonin maalimäärä putosi syksyn 1,55:stä / ottelu kevään 1,28:aan. Päästetyissä maaleissa pudotus oli dramaattisempi, peräti 1,50 -> 0,89.

Vuoden 2019 aikana ainoastaan Manchester City (7) ja Liverpool (14) ovat päästäneet vähemmän maaleja Valioliigassa kuin Everton (16) ja vain City (12) on pelannut Evertonia (10) enemmän nollapelejä. Evertonin päästämät alhaiset maalimäärät eivät ole sattumaa, sillä tämän vuoden aikana niin ikään vain Man City ja Liverpool ovat antaneet vastustajilleen Evertonia vähemmän huippupaikkoja ja päästäneet vähemmän xG:tä.

Vuosi sitten Barcelonasta Evertoniin siirtynyt vasen laitapakki Lucas Digne pelasi upean kauden. Kaikista sarjan puolustajista vain Shane Duffy teki enemmän maaleja kuin Digne. Syöttöjen osalta ranskalaispakki oli epäonnisempi, sillä Digne kerrytti lähes kahdeksan maalisyötön verran xA:ta, mutta vain puolet realisoitui maaleiksi. Digne järjesteli joukkuetovereilleen peräti 71 maalintekotilannetta, kun sarjan toiseksi suurin puolustajan lukema oli Liverpoolin Andrew Robertsonin 50.

Lukuisat nollapelit yhdistettynä Dignen erikoistilannevastuuseen sekä aktiivisuuteen hyökkäyspäässä ovat tehneet ranskalaisesta Fantasy Premier League -pelin neljänneksi ostetuimman puolustajan. Kesän siirtoikkuna on kuitenkin syönyt Dignen valueta fantasy -perspektiivistä katsottuna, sillä Evertonin puolustusvoima on kokenut massiivisen heikennyksen Gueyen ja Zouman lähdettyä.

Idrissa Gana Gueye siirtyi Evertoniin kesällä 2016. Tuon jälkeen senegalilainen on voittanut enemmän taklauksia ja tehnyt enemmän pallonriistoja kuin kukaan toinen pelaaja koko Valioliigassa. Viimeisen kolmen kauden aikana, kun Gueye on puuttunut Evertonin liigapelistä, on Toffees päästänyt keskimäärin 54% enemmän maaleja kuin niissä peleissä, joissa keskikentän taklauskone on pelannut.

Siirtoikkunan käynnistyessä Evertonin ensisijainen tarve oli hyökkäyspäässä, sillä Romelu Lukakun lähdettyä joukkueelta on puuttunut selkeä ykköskärki. Tilanne korjaantunee ensi kaudella, sillä Everton ja Juventus ovat päässeet sopimukseen Italian maajoukkueeseenkin nousseesta 19-vuotiaasta superlupauksesta Moise Keanista. Pelaajien siirtohinnat ovat nousseet viime vuosina räjähdysmäisesti ja siihen nähden Juventuksen hyväksymä bonuksineen 40 miljoonan euron tarjous Keanista tuntuu jopa edulliselta.

Keanin ensimmäinen maajoukkuemaali tuli viime maaliskuussa Suomea vastaan. Kean oli tuolloin 19 vuoden ja 23 päivän ikäinen ja hänestä tuli nuorin Italian miesten maajoukkueen kilpailullisessa ottelussa maalin tehnyt pelaaja. Kean pelasi viime kaudella Serie A:ssa 536 minuuttia ja teki kuusi maalia. Otoskoko on liian pieni kuranttiin analyysiin, mutta kyllä nuorukaisessa potentiaalia on. Kean teki Serie A:ssa maalin viime kaudella 89 minuutin välein. Valioliigassa viime kaudella vähintään kaksi maalia tehneistä pelaajista Aguero osui tiheimmin, 118 minuutin välein.

PSG:hen myyty Gueye jättää ammottavan aukon Evertonin keskikentälle. Aiemmin kesällä Manchester Citystä hankitusta Fabian Delphistä ei ole senegalilaisen korvaajaksi vaan Evertonin joutuu etsimään vaihtoehtoja muualta. Puolustava keskikenttä on nyt ykkösprioriteetti ja sen jälkeen olisi hyvä hankkia leveyttä toppariosastolle, sillä viime kaudella Goodisonilla ihastuttanut Kurt Zouma pelaa ensi kauden Chelseassa.

Ilman onnistuneita hankintoja Gueyen ja Zouman tilalle Evertonilla tulee olemaan vaikeuksia top 8-sijoituksen uusimisen kanssa.

VALIOVIHJEEN KAUSI 2019-2020 ON NYT MYYNNISSÄ!

TUTUSTU PALVELUUN TÄSTÄ >>

TILAA VIHJEPAKETTI TÄSTÄ >> 

Valioviikko: Norwich hyökkää Pukin johdolla Valioliigaan, mutta riittääkö puolustus?

#Valioviikko nostaa esiin Valioliigan mielenkiintoisimmat pointit ja puheenaiheet aina kauden alkuun asti.

Norwich on suomalaisittain tulevan Valioliiga-kauden kiinnostavin joukkue. Jatkuuko Pukkipartyt sarjatasoa ylempänäkin?

Farke pysyy pelisuunnitelmassaan

Norwichin peräsimeen vuonna 2017 siirtynyt Daniel Farke luotsasi kanarialinnut Championshipin mestariksi hyökkäysvoittoisella ja yleisöystävällisellä pelityylillään. Joukkue mätti 46 otteluun hurjat 93 maalia, mikä oli kolmanneksi suurin lukema Championshipin historiassa. Farken taktiikkana oli usein, hieman yksinkertaistaen, haastaa vastustajat maalintekokilpailuun, jossa hänen joukkueensa oli vahvimmillaan. Kun kärkeen oli vieläpä heittää sarjan kuumin hyökkääjä Teemu Pukki, niin tulostaulullakin tapahtui tiuhaan.

Uskomme, että Farke ei tule juuri perääntymään pelisuunnitelmastaan sarjatasoa ylempänäkään, vaan lähtee jahtaamaan säilymistä omilla vahvuuksillaan, reipastempoisella syöttämiseen ja liikkeeseen pohjautuvalla pelillään.

Viime kauden tilastoissa Norwich loi kolmanneksi eniten maalipaikkoja ja oli toiseksi aktiivisin haastamaan ohituksilla vastustajan puolustusta. Joukkue laukoi sarjan toiseksi eniten 15,4 kertaa per ottelu, joista 8,7 vetoa boksista. Maalia kohti suuntautui 5,5 laukausta per matsi, mikä oli sarjan kärkilukema. Norwich oli näiden ohella myös sarjan eniten rikotuin joukkue.

Jatkuuko #Pukkipartyt Valioliigassakin?

Championshipin kausi 2018-2019 jäi suomalaisen jalkapalloilun historiakirjoihin suurin kirjaimin, kun Teemu Pukki pokkasi kauden päätteeksi Golden Bootin palkintokaappiinsa Championshipin parhaana hyökkääjänä. Numerot puhukoot puolestaan: 43 ottelua, 29 maalia, 9 maalisyöttöä. Maalisaldon mielettömyyttä korostaa vielä sekin, että niistä yksikään ei syntynyt rangaistuspotkusta. Norwich oli itseasiassa hyvin huono 11 metrisissään, sillä kauden seitsemästä pilkusta vain yksi meni sisään (neljä eri yrittäjää).

Pukki laukoi kauden aikana 144 kertaa, joista 108 kertaa boksista, mikä oli sarjan selkeä kärkilukema. Laukauksista 57 suuntautui maalia kohti.

Mitä Pukille voi sitten ennustaa debyyttikaudellaan Valioliigassa? Norwichin pelityyli ja Pukin kiistaton ykköshyökkääjän asema huomioiden 10 maalin kausi on täysin mahdollinen.

Takaisin Championshipiin?

Näillä näkymin Norwich lähtee tulevaan Valioliiga-kauteen hyvin pitkälti samalla koostumuksella, joka nähtiin viime kaudella sarjaporrasta alempana. Toistaiseksi kesän merkittävimmät hankinnat ovat Borussia Mönchengladbachista ilmaissiirrolla tullut Sveitsin maajoukkuemies Josip Drmic sekä Schalken pitkäaikainen ykkösmaalivahti Ralf Fährmann. Drmic tuo leveyttä hyökkäyspäähän, mutta ei lähtökohtaisesti uhkaa Teemu Pukin asemaa joukkueen ykköskärkenä.

Kanarialinnut on käyttänyt tähän mennessä kesän hankintoihin vasta noin neljä miljoonaa euroa, kun taas Championshipissa viime kaudella toiseksi sijoittunut Sheffield United on vahvistanut rivejään 24 miljoonalla ja karsintojen kautta sarjapaikan lunastanut Aston Villa peräti 128 miljoonalla. Norwich on tulevan Valioliiga-kauden ainoa seura, joka on voitolla viimeisen kolmen vuoden pelaajakaupoistaan. Kesästä 2016 lähtien Norwich on netonnut pelaajakaupoista 58 miljoonaa euroa, kun kaikki muut ovat pakkasella. Newcastle vähiten (16 milj. €) ja Manchester City eniten (444 milj. €).

Norwichilla on hyökkäysvoimansa ansiosta ihan realistiset mahdollisuudet taistella putoamista vastaan, mutta puolustus on armotta liian heppoinen Valioliiga-tasolle. Valiovihjeen arvioissa Norwich on tulivoimaltaan alemman keskikastin joukkue, mutta puolustukseltaan koko sarjan heikoin. Rankingissamme Norwich löytyy sijalta 19.

VALIOVIHJEEN KAUSI 2019-2020 ON NYT MYYNNISSÄ!

TUTUSTU PALVELUUN TÄSTÄ >>

TILAA VIHJEPAKETTI TÄSTÄ >> 

Valioviikko: Jatkuuko Molden enkelin lento Unitedin peräsimessä?

#Valioviikko nostaa esiin Valioliigan mielenkiintoisimmat pointit ja puheenaiheet aina kauden alkuun asti.

Tämän viikon Valioviikko-katsauksessa pureudumme Manchester Unitedin nykytilanteeseen.

Ole´s at the wheel

Jose Mourinhon joulukuussa korvannut Ole Gunnar Solskjaer suoriutui loppukauden urakastaan erittäin kaksijakoisissa tunnelmissa. Vapautuneen ja raikkaan ilmapiirin pukukoppiin ja kentälle tuonut norski aloitti United-pestissään kahdeksan ottelun voittoputkella ja UCL:ssä jalkoihin jäi muun muassa PSG, mutta lopulta matka tyssäsi puolivälieriin Barcelonaa vastaan.

Loppukausi liigassa olikin sitten erittäin raskasta tarpomista. Joukkueen maalinteko yski ja puolustus ontui, ja jossain vaiheessa väläytelty tavoite haastaa Tottenham nelospaikasta vaihtuikin pettymyksen katkuiseen kuudenteen sijaan ja jätti ilmaan runsaasti kysymysmerkkejä Solskjaerin kyvyistä Valioliigatason managerina. Unitedin seurajohto saattoikin tehdä liian hätäisen ratkaisun tarjotessaan Solskjaerille kolmen vuoden sopimusta OGS-manian ollessa kuumimmillaan.

Kesän tapahtumia

Kesän siirtoikkunassa Solskjaer on laittanut tuulemaan. Swanseasta saapunut 21-vuotias tuulennopea laituri Daniel James oli OGS:n ensimmäinen, noin 20 miljoonan euron hankinta. Seuraavana Old Traffordille saapui Crystal Palacessa läpimurtokauden pelannut laitapakki Aaron Wan-Bissaka, noin 55 miljoonan euron siirtokorvauksella. Brittimedioiden vahvat huhut ovat tuoneet Leicesterin Harry Maguirea Manchesteriin hurjalla 90 miljoonan euron hinnalla. Maguire olisi hyvä vahvistus Unitedin heikosti esiintyneeseen puolustuslinjaan, mutta Leicesterin hintapyyntö on posketon. Englantilaistoppari lukeutuu sarjan parhaimpiin pääpelaajiin, mutta muilta ominaisuuksiltaan hän on keskivertoa Big six -joukkueiden ensisijaisiin toppareihin vertailtaessa.

Ander Herrera siirtyi jo PSG:hen ja Romelu Lukaku on myös vahvasti ollut siirtohuhujen pyörteissä. Aiemmin liki varmoina lähtijöinä pidetyt David De Gea ja Paul Pogba näyttävätkin tällä hetkellä olevan jäämässä seuraan, ainakin miehet matkustivat joukkueen mukana pre-season tourille Australiaan ja Singaporeen.

De Gea on ollut sairastumisen vuoksi sivussa Unitedin kahdesta ensimmäisestä harjoitusottelusta, mutta Pogba on osoittanut molemmissa peleissä tärkeytensä Paholaisten keskikentällä. Unitedin siirtoikkunan viimeisten viikkojen tärkein tavoite onkin saada pidettyä ranskalaistähti Manchesterissa.

Taistelu nelossijasta jatkuu

Seurajohdon vahva panostus puolustukseen osoittaa, että loppukauden lepsuun puolustuspelaamiseen on haluttu investoida kunnolla. Hyökkäys vaatisi edelleen vahvistusta, vaikka Rashfordin varaan pystyykin rakentamaan paljon tulevalla kaudella.

Manchester United on alkukauden rankingissamme sijalla 5.

 

VALIOVIHJEEN KAUSI 2019-2020 ON NYT MYYNNISSÄ!

TUTUSTU PALVELUUN TÄSTÄ >>

TILAA VIHJEPAKETTI TÄSTÄ >> 

Valioviikko: City vahvistuu, Chelsea ja Newcastle kysymysmerkkeinä

#VALIOVIIKKO

#Valioviikko nostaa esiin Valioliigan mielenkiintoisimmat pointit ja puheenaiheet aina kauden alkuun asti. 

 

Pep Guardiola ei jäänyt lepäilemään laakereilleen ennätyksiä murskanneen kauden jälkeen, vaan mestarivalmentaja on kesän aikana tilkinnyt määrätietoisesti Taivaansinisten menneen sesongin ”heikkouksia”.

  • Erikoistilanteet

Vaikka City teki ylivoimaisesti sarjan eniten maaleja, vain viisi joukkuetta teki vähemmän erikoistilannemaaleja kuin City. Taivaansiniset osui kauden aikana erikoistilanteista 15 kertaa, kun esimerkiksi pahin haastaja Liverpool osui liki tuplasti, 29 kertaa. Cityn maaleista vain 16% syntyi erikoistilanteista, kun sarjan seuraavaksi pienimmät lukemat olivat Arsenalin 23% ja Fulhamin 24%.

Ei siis ihmekään, että perfektionistina tunnettu Guardiola reagoi heti, ja kesäkuussa Manchester City ilmoittikin etsivänsä erikoistilannevalmentajaa osaksi valmennusryhmäänsä. Liverpool on ollut tällä saralla edelläkävijä, sillä viime kesänä Merseysiden jätti palkkasi valmennustiimiinsä jopa sivurajaheittospesialistin.

  • Fernandinhon tuuraaja

34-vuotias brassi on ollut keskikentän pohjan luottoratsu monet vuodet, mutta väistämättä ikä ja kovat pelimäärät alkavat jossain vaiheessa vaatimaan veronsa. Laadukkaan tuuraajan puuttumisen takia Fernandinho on ollut viime aikoina Cityn tärkein yksittäinen pelaaja ja brassin puuttuminen kokoonpanosta on rokottanut Cityn iskukykyä enemmän kuin kenenkään muun  poissaolo. Atletico Madridista hankittu Rodri on Guardiolalta täsmähankinta juuri tähän tarpeeseen ja 70 miljoonan euron mies on tulevaisuuden ankkuri Taivaansinisten keskikentän pohjalle.

  • Vasen laitapakki

City käytti takaisinosto-oikeutensa viime kesänä PSV:hen myytyyn Angelinoon. Hyvän kauden Hollannissa pelannut Angelino tuo tarvittavaa leveyttä vasemman laitapakin tontille, jossa ykkösvaihtoehto Mendy on kärsinyt loukkaantumisista viime vuodet.

—–

Chelsea antoi lähtöpassit Mauricio Sarrille ja palkkasi korvaajaksi seuraikoni Frank Lampardin kolmen vuoden sopimuksella. Lampardin näytöt valmentajana ovat kovin ohuet, vain yksi keskinkertainen kausi Championshipissä Derbyn peräsimessä ja nyt Valioliigan big six -joukkueen ruoriin.

Valmentajavaihdon ohella myös joukkueen suurin tähti Eden Hazard vaihtoi maisemaa, eikä Chelsealle langetettu pelaajien ostokielto mahdollista korvaajan hankkimista markkinoiltakaan.  Tosin Hazardin korvaaminen tuskin rahallakaan luonnistuisi, niin hurjia lukuja belgi löi vuosien varrella tilastokirjoihin.

  • Viime kauden tehot liigassa 16+15, eniten syöttöjä Euroopan TOP5-sarjoissa
  • Vain Aguero, Kane ja Lukaku tekivät enemmän maaleja Hazardin Valioliiga-vuosien aikana
  • Eniten luotuja maalipaikkoja (595), yli 30 enemmän kuin sarjan parhaina pelintekjöinä tunnetut David Silva, Christian Eriksen tai Mesut Özil.

Chelsean lähtökohdat uuteen kauteen eivät ole kovin vakaalla pohjalla ja meidän papereissa lontoolaiset ovat valahtamassa big six -joukkueista heikoimmaksi. Vedonlyöntimarkkinoilla Chelsea vaikuttaa tällä hetkellä yliarvostetulta.

—–

Newcastle on ajatumassa kriisiin omistaja Ashleyn budjettikurin takia. Britti on yrittänyt löytää uutta omistajaa seuralle, mutta myyntiyritysten kariuduttua siirtynyt maksimoimaan taloudellista voittoa pistämällä rahapussin nyörejä tiukalle.

Rajallisesta pelaajamateriaalista kaiken irti repinyt valmentaja Rafa Benitez teki tilanteesta omat johtopäätöksensä ja vaihtoi maisemaa kesän alussa. Brittimedioissa espanjalaisen korvaajaksi on väläytelty Steve Brucea, jonka voittoprosentti Valioliigamanagerina on alle 30. Tällä hetkellä seura matkustaa Kiinaan leirille ilman manageria.

Pelaajistosta seuran ovat jättäneet tehomiehet Perez ja Rondon, jotka merkkauttivat Newcastlen viime kauden 42 maalista yhteistehot 23+9.

Newcastlen pelaajarunko on edelleen lähes sama, kuin pari kautta takaperin divarissa. Markkina arvostaa joukkueen tällä hetkellä lähelle TOP10-sijoja, kun meidän rankingissa joukkue on ajautumassa sarjan häntäporukoihin sijojen 16-18 tuntumaan.

VALIOVIHJEEN KAUSI 2019-2020 ON NYT MYYNNISSÄ!

TUTUSTU PALVELUUN TÄSTÄ >>

TILAA VIHJEPAKETTI TÄSTÄ >> 

Kausi 2018 – 2019

Kohteita: 362 kpl
Vihjattu: 1862 yksikköä
Lunastettu: 2059,88 yksikköä
Tulos: +197,88 yksikköä
Palautus: 110,6 %

Valiovihjeet, 18-19

 

Kaikki vetomuodot palauttivat hyvin, totalit jälleen hieman sidejä paremmin. Isompien panoskokojen vihjeet realisoituivat odotusarvojen mukaisesti pienempiä paremmin ja näin ollen Kellyn mukaan panostamalla pääsi tasapanoksia parempaan lopputulokseen. Kerroinmuutoksissa päihitettiin päätöskertoimet 57 prosenttisesti.

profitvetomudoittain

 

Manchester United oli meille ylivoimaisesti kauden paras joukkue. Valitsimme kauden aikana siden 21 kertaa Unitedin otteluihin ja näistä 18 kertaa olimme vastustajan kelkassa. Markkina arvioi Unitedin ottelut myös aivan liian vähämaalisiksi ja se kelpasi meille hyvin; vihjasimme Unitedin otteluihin 18 kertaa overia ja ne palauttivat 144%. Manchester City toi kauden toiseksi parhaat profitit ja siitä kiittäminen käy erityisesti Taivaansinisten suurta eroavaisuutta koti- ja vieraskenttien välillä.

profitjoukkueittain

 

Muutama tilasto kentän puolelta:

joukkuetilastoja
Man City oli jopa vielä parempi kuin edelliskaudella. Liverpool oli todella hyvä, yksi parhaista mitä Valioliigassa on koskaan nähty, mutta silti; ensi kaudella Liverpool tuksin pystyy haastamaan Cityä läheskään yhtä tasaiseen mestaruustaistoon.

 

 

Aika sotkuinen kuva, mutta tästä huomaa hyvin kuinka ylivoimaisia etenkin Man City, mutta myös Liverpool oli jopa muihin "Big six" -joukkueisiin nähden. XG:llä mitattuna Man Cityn ja kuvaajassa neljäntenä olevan Tottenhamin välinen ero oli suurempi kuin Tottenhamin ja sarjajumbo Huddersfieldin. Arsenal ja Manchester United joutuvat ensi kaudella laittamaan parastaan, jottei Wolves, Everton ja Leicester aja ohi.
Aika sotkuinen kuva, mutta tästä huomaa hyvin kuinka ylivoimaisia etenkin Man City, mutta myös Liverpool oli jopa muihin ”Big six” -joukkueisiin nähden. XG:llä mitattuna Man Cityn ja kuvaajassa neljäntenä olevan Tottenhamin välinen ero oli suurempi kuin Tottenhamin ja sarjajumbo Huddersfieldin. Arsenal ja Manchester United joutuvat ensi kaudella laittamaan parastaan, jottei Wolves, Everton ja Leicester aja ohi.

 

Valiovihje vetäytyy kesäloman viettoon ja pohtimaan ensi kauden suunnitelmia. Kiitos kaikille mukana olleille ja hyvää kesää jokaiselle lukijalle!